Subscribe to our Newsletter

Barak Goldstein about the (un)correlation between entrepreneurship and academy

The Marker, September 14, 2014

יזמות אינה תלויה באקדמיה

אמנם יזמים רבים יוצאים מהאוניברסיטאות, אך לימודים אקדמיים אינם תנאי הכרחי כדי להצליח כיזם

בשבוע שעבר פורסם כי אוניברסיטת תל-אביב נמצאת בין עשרת המקומות הראשונים בעולם ביזמות. חברת המחקר PitchBook Data בדקה את הרקע האקדמי של 13 אלף יזמים מרחבי העולם, שהקימו סטארט־אפים וגייסו מימון מקרנות הון סיכון מאז ינואר 2009 ועד לשבוע שעבר. בדירוג החברה תפסה אוניברסיטת תל אביב את המקום התשיעי בעולם מתוך חמישים האוניברסיטאות המובילות במספר בוגרי תואר ראשון שנהפכו ליזמים.

אין ספק, זהו מקום מכובד וגבוה בדירוג, אוניברסיטת תל אביב עקפה אוניברסיטאות מובילות בעולם כגון "ייל", "פרינסטון" ו"קולומביה". אך צריך לזכור שלמרות המיקום המכובד ופעילותם של המוסדות האקדמיים בישראל בתחום היזמות, אין ממש קורלציה אמיתית בין יזמות לאקדמיה.

בניגוד לאקדמיה, ניתן למנות שורה של גורמים סוציולוגים שכן משפיעים על כך שמדינת ישראל היא מבין יצרניות הסטארט-אפים מהגדולות בעולם. כזה הוא למשל השרות הצבאי ביחידות טכנולוגיות המעודד חדשנות ויזמות, העלייה הגדולה מברית המועצות שהביאה איתה אלפי מהנדסים, ויכולת האלתור הישראלית המפורסמת. וכמובן – היזם הישראלי בעצמו אשר אינו מוכן לקבל את המלה 'לא' כתשובה.

Entrepreneurs

בעוד חינוך טכנולוגי כן ניתן לרכוש במוסדות להשכלה גבוהה, הרי שהיכולת ליזום, להמציא ולהפוך חזון למציאות – פחות תלויה בזהותו של המוסד האקדמי. חינוך ליזמות אינו מתחיל באוניברסיטה, אלא דווקא בבית, מגילאי הגן, כל הדרך עד לשרות הצבאי. מעטים הם הסיכויים שאדם, שאינו ניחן בכישורי יזמות טבעיים, יגיע לאוניברסיטה וייצמח כיזם איכותי. נכון שטרנד היזמות הוביל לכך שבשנים האחרונות נפתחו לא מעט מרכזי יזמות בתוך הקמפוסים, רובם אגב, מופעלים על ידי סטודנטים ולא על ידי אנשי אקדמיה. אך החדשנות האמתית מגיעה מחשיבה יצירתית ואינדיבידואליזם.

כך למשל, ברשימת היזמים המצליחים ביותר בעולם, אשר לא עברו או סיימו את האקדמיה, ניתן למצוא שמות גדולים, כמו סטיב ג'ובס, מארק צוקרברג וביל גייטס. ספי ויגיסר ואריק ורדי – מי שייסדו את מיראביליס ICQוביצעו את אחד האקזיטים היותר משמעותיים בישראל – היו חבורה של ארבעה חברים שהשתחררו מהצבא, שניים מהם אפילו לא סיימו תיכון לא כל שכן, אוניברסיטה.

אם תחומי עיסוק כמו עריכת דין או ראית חשבון דורשים דיפלומה מוכרת, הרי שיופיו של עולם היזמות מתמצה בכך שהוא לא מחייב תואר כלשהו. גם אדם יצירתי, שלמד לבד תכנות, עיצוב או הנדסה, יוכל להצליח ללא תמיכתו של שום מוסד אקדמי כזה או אחר. לימודים אקדמיים לעולם לא יחליפו רוחיזמית ומוח מבריק. יתרה מזאת, פעמים רבות יזמים מפתחים סטארט-אפים מצויינים במקביל ללימודיהם, כשהאחרונים מהווים מטרד או מטלה שיש לסיימה, כדי להבטיח להם עבודה במקרה שחלום האקזיט יתנפץ לרסיסים.

ההשקעה באוניברסיטאות בכל הקשור ליזמות, היא טרנד חשוב ומועיל, אך לא מהווה תנאי או בסיס לגידול במספר היזמים. לכל היותר, מדובר במרכזים שנותנים תמיכה והכוונה למי שרוח היזמות בוערת בהם ממילא מצד אחד, ומוסיפים ליוקרתו של המוסד האקדמי מצד שני. בשנים האחרונות נוטים לדבר לא מעט על הקיפאון בייצוא ההיי טק הישראלי והחשש מהצטמצמות תעשיית הטכנולוגיה העילית עם פרישתם לפנסיה של העולים מברית המועצות לשעבר. גם הקיטון המשמעותי בתקציבי המדען הראשי במשרד התמ"ת והתוצאות הלא מאוד מעודדות של תלמידי ישראל במקצועות טכנולוגיים – צריכים להדאיג את כולנו. אם אכן מדינת ישראל מעוניינת לגדל דורות נוספים של יזמים מוכשרים שיתרמו לה בעתיד ויסייעו בשמירה על מעמדה כמעצמת היי טק, עליה להתחיל לחנך את הדור הצעיר כבר מגילאי גן הילדים, על מנת להטמיע את ערכי היזמות, החדשנות והסקרנות.

הכותב הוא מנכ"ל קרן Terra Ventures וחממת TerraLab

Back to Press Releases